Dupa ce in 2008 au pus piciorul in piata de arta, prin liberalizarea partiala a comertului cu opere de patrimoniu, in 2010 chinezii au pus mana pe aceasta piata, dominand comertul international de profil.
Conform unui studiu al European Fine Art Foundation, in 2010 s-au tranzactionat lucrari de arta in valoare de 8,5 miliarde dolari, China ajungand pe locul doi mondial, cu 23% din piata, detronand Marea Britanie si apropiindu-se de Statele Unite. Conform unui alt studiu, realizat de Artprice, companie de cotare cu actiune predominant pe vanzarile prin internet, China ar fi detronat deja Statele Unite, ajungand la o pondere in piata de 33% (impreuna cu Hong Kong), fata de 30% SUA, 19% Regatul Unit si 5% Franta.
Piata de arta in tarile vestice a fost puternic afectata in 2009 de criza economica ce s-a facut simtita incepand cu criza ipotecilor (2007). Cel mai mult s-a resimtit piata din Anglia, care a scazut cu 5% pe an in anii de varf ai crizei. Totusi, la nivel global, piata de profil a avut o cifra de afaceri constanta, problemele colectionarilor din tarile vestice fiind compensate de intrarea masiva pe piata a Extremului Orient.
Reorientarea pietei de arta spre Est si activitatea intensa a chinezilor pe aceasta piata a dus la aparitia a sase artisti clasici chinezi in top 10 artisti cu o crestere spectaculoasa. Dintre acestia, Qi Baishi a reusit sa devina al treilea cel mai bine vandut artist la nivel mondial, fiind depasit doar de Picasso si Warhol.