Coșul tău este gol acum!
2010 – Topul consolidat al vanzarii de pictura romaneasca
Comertul cu arta romaneasca are trei componente majore: vanzarile prin licitatii si galerii din Romania (unde sunt tranzactionati indeosebi „vechi maestri” – finalul secolului 19, inceputul secolului 20), vanzarile de la casele de licitatii internationale din Statele Unite, Anglia, Franta si Israel (unde sunt vanduti pictori care sunt nascuti in Romania, dar care au emigrat inca de timpuriu si sunt atasati culturii mondiale sau culturii regionale a altor tari) si pictura contemporana (din ateliere si galerii, piata cea mai putin organizata si previzibila). Pe langa acestea, fluxuri care nu pot fi luate in calcul intrucat nu sunt declarate public si nu servesc la stabilirea cotelor de autor, mai sunt vanzari directe, inclusiv de arta de patrimoniu, facute intre colectionari. Volumul acestor tranzactii pare sa fie destul de mare chiar si dupa 2007, anul cand, pe un volum financiar critic, se poate spune ca a aparut piata licitatiilor de arta in Romania. Totusi, lucrarile comercializate printr-o asemenea metoda nu ajung la cunostinta publicului si nu intra in topuri.
Alte zone de vanzare de pictura romaneasca sunt internetul (prin magazine online si galerii cu vanzare din .ro sau din domenii internationale) si licitatiile organizate in tarile vecine romaniei unde, accidental, intra si pictori romani. Volumul acestor tranzactii este insa unul minor, de cateva sute sau mii de euro, si, desi nu sunt raportate intr-o baza de date unitara, nu influenteaza topurile de vanzari maximale.
La alcatuirea acestui top consolidat au fost folosite asadar rapoartele de vanzare ale caselor de licitatii romanesti si ale celor internationale, acestea din urma fiind centralizate de Artprice, liderul mondial al comertului cu arta pe segmentele sub-premium (mai mici de 10.000 de euro). Au fost luate in calcul numai lucrarile tranzactionate in 2010.
1. Victor Brauner (1903, Piatra Neamţ – 1966, Paris), “Fără titlu”, 324.750 euro (Sotheby’s Paris)
2. Victor Brauner, „Boierul”, 288.750 euro (Sotheby’s Paris)
3. “Păstoriţa”, de Nicolae Grigorescu, 175.000 de euro la Licitaţia de Iarnă (Artmark,Romania)
4. “Car cu boi”, de Nicolae Grigorescu, 155.000 de euro la Licitaţia de Impresionism şi Postimpresionism Românesc (Artmark, Romania)
5. Reuven Rubin (1893, Galaţi – 1974, Tel Aviv) , “Peisaj cu măslini”, 147.474 dolari (MatsArt Auctioneers & Appraisers, Ierusalim)
6. “Garoafe”, de Ştefan Luchian, 140.000 de euro, Licitaţia de Vară (Artmark, Romania)
7. Reuven Rubin, „Cântăreţul la flaut”, 137.502 euro (Christie’s New York)
8. “Maci”, de Ştefan Luchian (Colecţia Tiberiu Puică), 132.000 de euro (Artmark, Romania)
9. Reuven Rubin, „Mimozele (florile de primăvară)”, 131.088 (MatsArt Auctioneers & Appraisers, Ierusalim)
10. “Golgota”, de Nicolae Tonitza, 125.000 de euro, Licitaţia 12 + 1 Capodopere Impresioniste din Colecţii Particulare (Artmark, Romania)
Lasă un răspuns