Coșul tău este gol acum!
Artiști în trend: Felix Aftene
Activ încă din anii 1990, când abia terminase studiile la universitatea de artă din Iași, Felix Aftene a avut în ultimii ani o remarcabilă creștere în licitații. Aproape 200 de opere ale sale au fost adjudecate în licitațiile de artă din ultimul deceniu, iar valoarea din ce în ce mai mare a sumelor de adjudecare îl plasează, începând cu 2021, în top 10 pictori români.
site personal: https://www.felixaftene.eu/
De formație muralist, Felix Aftene este un artist polivalent, exersându-se în mai toate disciplinele și tehnicile artelor vizuale – de la sculptură la videoart. Totuși, arta care i-a adus cea mai mare popularitate este pictura de șevalet.
Cu un stil propriu bine conturat (sau cu trei-patru stiluri distincte, evidente în seriile de lucrări executate de-a lungul timpului), Felix Aftene preia sau citează teme, motive, tehnici, stiluri, palete cromatice, texturi, suprafețe, contururi de la alți autori plastici, vechi sau contemporani, români sau străini, alcătuind, la nivelul operei sale de până acum, un adevărat repertoriu pictural. Ecouri din Câlția, Brauner, Perahim, Ghenie, Marin Gherasim (&9+1), Gheorghe Fikl, dar și George Segal, Peter Doig (sau John Tunnard), Joan Miro, Jean Dubuffet, poate Chirico și Chagall. Unii sunt citați direct, inclusiv prin titlurile unor lucrări sau prin serii care recreează, la nivel iconic sau simbolic, denudate de propriul mesaj și anexate unei expresivități strict contemporane, vechi lucrări sau obiecte plastice, de la Hopi la Renașterea italiană.
Un alt lucru care atrage atenția la Felix Aftene este propriul excurs curatorial care îi însoțește (și îi înrămează teoretic) lucrările sau seriile de lucrări. Operele sale beneficiază astfel de un consistent aparat textual care, evident, nu le explică și nu le clarifică, dar conturează spectrul și tonalitatea demersului artistic.
vezi și articolul despre topurile pieței românești de artă în ultimele decenii