Un video-portret al lui Damian Hirst

Producția video este realizată de Kristy Stubbs și are ca punct de plecare expoziția Treasures from the Wreck of the Unbelievable prezentată la Veneția în 2017. Ca mai toate expozițiile artistului britanic, show-ul de la bienala italiană a provocat controverse și a generat titluri de la „Damien Hirst spectacle hits Venice” în Deutsche Welle până la „A Disastrous Damien Hirst Show in Venice” în ARTnews.com.

Damien Hirst este un artist britanic contemporan care a obținut o recunoaștere internațională prin arta sa provocatoare și diversă. Operele lui Hirst invită spectatorii să se implice în teme fundamentale și uneori morbide prin limbajul său vizual unic și utilizarea neconvențională a materialelor. Stilul particular al lui Hirst se caracterizează prin utilizarea de materiale diverse, concepte îndrăznețe și tehnici inovatoare. Lucrările sale provoacă adesea convențiile artistice tradiționale și explorează teme ale mortalității, științei și existențialismului. Abordarea inovatoare a lui Hirst, care acoperă diverse medii, inclusiv sculptură, pictură și instalații, creează o experiență vizuală unică. Lucrând într-o gamă largă de medii, Hirst își arată abilitățile excepționale de a surprinde esența subiectelor sale, încorporând în același timp elemente șocante, ironice sau de investigație filosofică. Stăpânirea compoziției, formei și execuției conceptuale nu numai că demonstrează abilitatea sa tehnică, dar creează și o experiență captivantă vizual și bogată din punct de vedere conceptual pentru spectatori.

Alături de Liam Gillick, Tracey Emin și Sarah Lucas, Damien Hirst a făcut parte din mișcarea Young British Artists (YBAs) care s-a impus la începutul anilor 1990.

Hirst (al cărui nume real este Damien Steven Brennan) s-a născut la Bristol și a crescut la Leeds. Masa sa este irlandeză, iar tatăl nu și l-a cunoscut. Damien a urmat cursurile Goldsmiths College din Londra, unde munca sa a atras atenția colecționarului și galeristului Charles Saatchi, care a devenit primul său colecționar. Hirst a devenit rapid cunoscut pentru operele sale de artă care foloseau animale moarte, adesea conservate în formaldehidă. După mai multe expoziții șocante, astăzi este unul dintre cei mai faimoși și mai influenți artiști din lume.

Pe lângă sculpturile sale cu animale moarte, Hirst a creat și o varietate de alte opere de artă, inclusiv picturi, desene și instalații. De asemenea, a regizat un film și a colaborat cu muzicieni precum Blur și Red Hot Chili Peppers.

Damien Hirst, The physical impossibility of death in the mind of someone living, 1991, vidro, aço pintado, silicone, tubarão e solução de formaldeído, 2170 x 5420 x 1800cm (Coleção Steven Cohen) Fonte: http://www.damienhirst.com/the-physical-impossibility-of
CC4.0 via Researchgate – DO HABITAT NATURAL AO SISTEMA DA ARTE: O CORPO DO ANIMAL COMO EVIDÊNCIA DO COMPLEXO DE MUDANÇAS DO MUNDO / From natural habitat to the art system: the animal’s body as evidence of a changing world

Descoperă mai multe la Graficante.ro

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura