Gheorghe Petraşcu ( 1872-1949 )
FEMEIE LA MALUL MĂRII
ulei/carton, semnat, datat (1)937 dreapta jos; Pictor al „nocturnelor”, al materiei picturale dense ce conferă pânzelor sale un aspect mineral, indiferent de „elementul” abordat, Petraşcu a surprins în nenumărate lucrări farmecul marinelor, cărora le-a dat o înfăţişare aparte în arta românească. „Femeie la malul mării” este o compoziţie simplă, reprezentând un personaj feminin profilat pe o plajă. În pofida mării furtunoase din spatele femeii, peisajul este lipsit de grandilocvenţă artificială, la spontaneitatea scenei contribuind familiaritatea posturii personajului şi strălucirea luminii, al cărei rol, încă o dată, nu este acela de a potenţa efectele atmosferice, ci de a evidenţia materia, pe care o elaborează strălucitoare şi veridică. Degrevat de perspectivă şi monumentalitate scenografică, lucrarea câştigă în picturalitate, reuşind să transmită o fascinaţie aparte obţinută din îmbinarea mirajului luminii cu contrastul de clar – obscur. (T.A.P.)
25 x 35 cm
Pret estimativ: 24000-26000 EUR

Lucrarea a fost prezenta in licitatia de pe 16 septembrie 2011 de la Goldart, dar nu a fost adjudecata. Ulterior, in septembrie, octombrie si noiembrie, au fost vandte 14 uleiuri ale lui Petrascu, cea mai importanta vanzare fiind Venetia (67.000 de euro), urmata de Interior din atelierul artistului (63.000 de euro).

UPDATE: Lucrarea „Femeie la malul marii” revine la Goldart in licitatia de pe 26 aprilie 2012 cu o estimare de 17000-22000 EUR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.