„Strigatul” de Edvard Munch

Publicat pe De admin


“Strigatul” este pictura definitorie a expresionismului, avand un rol extraordinar de important in istoria picturii si in definirea postmodernismului.

Cod produs: ART009
Alte nume (inclusiv traduceri): The Scream, Le Cri, Skrik

Exista trei variante ale „Strigatului“ realizate de Munch, una dintre ele fiind piesa de baza a colectiei de la Galeria Nationala de Arta a Norvegiei. O alta varianta, tempera, se afla in proprietatea Muzeului Munch, iar cea de a treia, realizata in pastel, se afla intr-o colectie privata. Varianta de referinta este cea de la Galeria Nationala din Oslo. Pentru detalii spectaculoase despre: prima varianta (furata in 1994 si recuperata in conditii neclare), despre cea de a doua varianta (care a fost obiectul unui hold-up spectaculos in 2004 si a fost recuperata in 2006) si a treia varianta (obiectul unei mari licitatii la Sotheby’s in 2012), precum si despre efectele culturale ale celor trei opere (citare in filme, influente in muzica, pictura, poezie si alte arte), recomandam articolul de pe wikipedia (fr).

Subiectul “Strigatului” pare sa fie legat de explozia vulcanica de la Karatowa, unul dintre cele mai mari dezastre naturale din secolul 19, care ar explica si cerul rosu si forma norilor. Dincolo de continutul denotativ, “Strigatul” lui Munch a devenit pictura de referinta pentru atrocitatile secolului 20, ea capatand conotatii politice si politico-sociale mult mai puternice decat in intentia initiala. “Strigatul” a ajuns expresia perfecta a individului aflat in fata terorii, intr-o lume abuziva si catastrofala.

Originalul operei „Strigatul” (varianta 1893)

se afla in Galeria Nationala de Arta din Oslo (Nasjonalmuseet). Link spre pagina tabloului pe siteul muzeului apartinator.

Artist: Edvard Munch

Data: 1893
Curentul artistic: Expresionism
Dimensiunile originalului : 91 cm x 73,5 cm
Materialele originalului: tempera si creion pe carton

 Reproduceri dupa Strigatul lui Munch

In acest moment nu va putem oferi reproduceri dupa Munch.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

arta artmark canvas capodopere ale picturii carton cote de autor c print curentul evaluare exemplar fotografie franta goldart hartie impresionism licitatii licitatii 2012 mari pictori nicolae grigorescu nicolae tonitza opera opere panza peisaje pictor pictori romani pictura pictura in ulei picturi celebre ploter portret pretul record personal recorduri reproduceri de arta romania schweitzer sculptura stefan luchian tehnica theodor pallady tipar digital tonitza ulei vechi maestri