În secolul al XVII-lea, armele de vânatoare se deosebeau prea putin de armele militare ale vremii. Cel mai adesea, ele erau cu rotita (un dispozitiv similar brihetelor actuale care actiona o piatra de cremene) sau cu fitil. Flintele si muschetele se încarcau pe teava, foc cu foc, cu fiecare din elementele costitutive ale focosului si cu alice. Precizia lor este aproximativa, fiind arme cu teava lisa. Cel mai adesea nici nu erau dotate cu echipament de ohire, mira luându-se la fel ca în tragereaa cu arcul.

Astazi ele sunt exclusiv arme de colectie, ele fiind total impracticabile în conditiile pulberilor moderne, cu o putere exploziva incomparabil superioara. Cele mai pretuite dintre ele sunt, bineînteles, cele care au valoare de patrimoniu mai mare, respectiv cele fabricate pentru casele regale ale vremii. Recordul în materie este detinut de pusca regelui Frantei, Ludovic al XIII-lea, adjudecata în urma cu doua decenii la pretul de 1.500.000 franci francezi.

In Romania armele de foc apar foarte rar in licitatii. Mult mai populare sunt armele albe si, in primul rand, sabiile militare din perioada interbelica. La nivel european casa de licitatii Herman Historica se afla printre liderii din aceasta nisa de piata. Puteti consulta siteul lor pentru a vedea preturi pentru arme vechi, evolutii de pret pentru panoplii, oferta curenta si rezultatele unor licitatii precedente. De pe acelasi site puteti descarca unele cataloage care va vor orienta asupra colectiilor de arme vechi. LINK

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.